Informiran.si - Bližnjica skozi birokracijoinfo page
torek, 16. julij 2024 | Prijava |
<<< Nazaj na seznam člankov  
|

Kaj je s temi obvestili o piškotkih?
Zakaj se na skoraj vsaki strani prikaže obvestilo o piškotkih?

Zakaj se na skoraj vsaki strani prikaže obvestilo o piškotkih?

Marsikaterega uporabnika interneta je presenetilo, da se na skoraj vsaki strani prikazujejo obvestila o "nekih piškotkih". Zakaj in kaj to sploh pomeni?

Pravzaprav ni to nič posembega. Gre za določilo, ki ga predpisuje Zakon o elektronskih komunikacijah (157. člen ZEKom-1).

Po tem zakonu morajo spletne strani, ki uporabljajo piškotke (torej velika večina) o tem obvestiti obiskovalca, ter v večini primerov za njihovo uporabo dobiti tudi soglasje obiskovalca.

V naslednjem članku bomo pogledali kaj sploh so spleni piškotki in kaj Vaše strinjanje s piškotki sploh pomeni.

 

Kaj sploh je spletni piškotek?

Piškotek je majhna datoteka, ki jo spletna stran naloži na Vaš računalnik, mobilnik oz napravo katero uporabljate za obisk spletne strani. Spletni piškotki so z nami že skoraj 20 let in uporablja jih večina spletnih strani.

Uporabljajo se za mnogo namenov, kot denimo beleženje statistike obiska spletne strani, omogočajo lažjo in hitrejšo uporabo strani, uporabo raznih orodij kot so denimo spletni klepeti, komentarji, deljenje vsebin preko spletnih omrežij, itd.

Prav zaprav ste piškotke uporabljali že ves čas, edina razlika je, da ste sedaj o tem obveščeni.

 

Zakaj ta obvestila o piškotkih?

Zakon ZEKom-1 v svojem 157. členu predpisuje:

157. člen
(piškotki)

(1) Shranjevanje podatkov ali pridobivanje dostopa do podatkov, shranjenih v terminalski opremi naročnika ali uporabnika, je dovoljeno samo pod pogojem, da je naročnik ali uporabnik v to privolil potem, ko je bil predhodno jasno in izčrpno obveščen o upravljavcu in namenih obdelave teh podatkov v skladu z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov.
(2) Ne glede na določbe prejšnjega odstavka je dovoljeno tehnično shranjevanje podatkov ali dostop do njih izključno zaradi prenosa sporočila po elektronskem komunikacijskem omrežju, ali če je to nujno potrebno za zagotovitev storitve informacijske družbe, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahtevata.
(3) Če je tehnično izvedljivo in učinkovito ter v skladu z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov, se šteje, da uporabnik lahko izrazi svojo privolitev iz prvega odstavka tega člena tudi z uporabo ustreznih nastavitev v brskalniku ali drugih aplikacijah. Privolitev uporabnika ali naročnika pomeni osebno privolitev v skladu z zakonom, ki ureja varstvo osebnih podatkov.
(4) Kadar gre za kršitev pravil o obveščanju in privolitvi posameznika iz prvega odstavka tega člena ter hkrati za kršitev zakona, ki ureja varstvo osebnih podatkov, se uporabljajo določbe tega zakona.
(5) Inšpekcijski nadzor nad izvajanjem določb tega člena opravlja informacijski pooblaščenec.

Kaj to pomeni v praksi? Glede na smernice, ki jih je izdal informacijski pooblaščenec, so tako dovoljene le redke izjeme. Za ostale piškotke pa potrebujemo spletne strani dovoljenje uporabnika. Pred tem je potrebno dati obiskovalcu možnost, da točno vidi, kateri piškotki se uporabljajo in kaj počnejo. Šele nato se lahko piškotki naložijo na Vašo napravo.

Poleg tega pa mora imeti uporabnik možnost, da si kadarkoli premisli in piškotkov ne uporablja več.

Na tem mestu je potrebno opozoriti še na razliko med izrecno in domnevno privolitvijo obiskovalca.

Za piškotke, ki ne spadajo med izjeme je potrebno izrecno dovoljenje obiskovalca. Tako za večino piškotkov ni dovolj, da Vam spletna stran naloži piškotke, Vas o tem obvesti in domneva, da se, ker nadaljujete s splenim obiskom, s piškotki strinjate.

Več o tem lahko preberete v članku: Kako morajo lastniki spletnih strani urediti piškotke po 15.6.2013?.

 

Kako so piškotki urejeni na portalu Informiran.si

Verjetno ste opazili obvestilo, ki Vas je pričakalo na dnu strani. To obvestilo se Vam prikaže, če ste obiskali našo spletno stran in še niste dali soglasja za uporabo nenujnih piškotkov.

Če Vas zanima celoten seznam piškotkov, ki jih uporablja naš portal, kliknite tu.

V kratkem pa naj povemo, da piškotke uporabljamo dobronamerno in predvsem za lažjo in bolj prijazno uporabo našega portala.

Tako piškotki omogočajo on-line spletni klepet s katerim Vam lahko naši svetovalci takoj priskočijo na pomoč, če se Vam zatakne pri uporabi portala, omogočajo komentiranje člankov, deljenje vsebin preko spletnih omrežij, itd. Vse te funkcije so onemogočene, dokler ne dobimo Vašega soglasja za uporabo nenujnih piškotkov.

Naj povdarimo še nekaj. Če ste svoje soglasje že dali in si vmes premislite, preprosto kliknite na povezavo, ki jo najdete na dnu seznama piškotkov.

 

Lastniki spletnih strani. Pravno vsebino, ki jo morate objaviti na svoji spletni strani lahko oblikujete s pomočjo e-obrazca: Izjava in pojasnilo o piškotkih (cookies) - Besedilo za objavo na spletni strani, ki uporablja piškotke

  e-obrazec: Izjava in pojasnilo o piškotkih (cookies)

 

 Natisni članek |  Pošlji članek prijatelju
 Objavi članek na Facebooku |  Objavi članek na Twitterju
 Shrani članek med priljubljene |  Več...

 

 

Povežite se z nami...

 

 

Koristne povezave v zvezi s člankom:


Pravni dokumenti:


Informiran.si - Bližnjica skozi birokracijo Informiran.si - Bližnjica skozi birokracijo Informiran.si - Bližnjica skozi birokracijo

Preko 500 različnih
dokumentov
Preko 500 različnih dokumentov
Hitra, enostavna in cenovno 
ugodna rešitev
Pametna, hitra, enostavna in cenovno ugodna rešitev
Podpora pri uporabi storitev
Podpora pri uporabi storitev
Popolna varnost vaših podatkov
Popolna varnost vaših podatkov
preko 20 let izkušenj
preko 20 let izkušenj
Preko 100.000 registriranih uporabnikov
Preko 100.000 registriranih uporabnikov

 

POPULARNIH 5PRAVNI POSTOPKI: 
Predlog za sporazumno razvezo zakonske zveze (ločitev)
Predlog za odlog izvršitve prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja
Sporazum o razveljavitvi pogodbe o zaposlitvi
Prodajna (kupoprodajna) pogodba za kmetijsko zemljišče, gozd, kmetijo
Predlog za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja

NOVI e-obrazci:

Sklep o višini regresa
Zahteva za izplačilo neizkoriščenega dopusta ob prenehanju delovnega razmerja
Sklep o določitvi delovne solidarnostne sobote
Predlog za osebni stečaj brez predloga za odpust obveznosti
Soglasje solastnika za oddajanje nepremičnine v najem

STORITVE:


AKTUALNI PRAVNI NASVETI IN POSTOPKI:


ARHIV PRAVNIH NASVETOV...


PRIJAVA NA NOVICE:

Naši registirani uporabniki prejemajo koristne nasvete in obvestila o pravnih novostih brezplačno v svoj elektronski predal. Postanite naš uporabnik.
Registracija je brezplačna in brez obveznosti.

Brezplačna registracija

Informiran.si - Bljižnica skozi birokracijo

© INform, pretok znanja d.o.o. 2004-2024.
Vse pravice pridržane.


KONTAKT IN POMOČ UPORABNIKOM:


NAHAJATE SE NA VARNI POVEZAVI:
Podatki na strani so zavarovani z napredno 256-bitno enkripcijo.

Secured by PayPal


UPORABO PORTALA PRIPOROČATA:Podjetje Inform d.o.o. se ponaša z eno najvišjih bonitetnih ocen. Podjetje Inform d.o.o. se ponaša z eno najvišjih bonitetnih ocen. Podjetje Inform d.o.o. se ponaša z zlato bonitetno odličnostjo. Prejemniki zlate bonitetne odličnosti CompanyWall so najbolj zanesljiva podjetja na trgu s trdnimi poslovnimi temelji, ki uživajo zaupanje strank in poslovnih partnerjev doma in v tujini.